Takaisin kirjoihin

Talousneuvos KAUKO SALMELA perusti 1962 merkittävän huonekalualan yrityksen, joka on jo vuosikymmeniä tunnettu nimellä Kruunukaluste. Viipurista sodan aikana evakkoon lähteneen Kaukon perhe asui Kouvolan ja Lahden seuduilla. Kauko pääsi Lahdessa töihin maalausalan yritykseen, jossa hän sai pian vastuullisia tehtäviä. Sittemmin hän perusti oman maalausyrityksen Lahteen 1951. Kun Kauko siviilipalveluksensa aikana Pitkäniemen sairaalassa kävi Nokian helluntaiseurakunnassa, hänen huomionsa kiinnittyi kuorossa laulavaan tyttöön. Ensi näkemältä Kauko oli varma: tuossa on tuleva vaimoni. Kauko ja Anja vihittiinkin Nokialla 1955.

Anja-vaimo sai idean perustaa tyylikalusteliikkeen ja Kauko innostui vaimonsa ajatuksesta. Pikkupojasta lähtien Kauko oli ihaillut kaikkea käsintehtyä ja kaunista. He aloittivat liiketoimintansa 1962 avaamalla Tampereelle huonekalumyymälän. Näistä pienten alkujen päivistä kehittyi pian 50-vuotias Kruunukaluste, jolla on myymälä monessa Suomen kaupungissa.

Lapsesta asti Kauko etsi Jumalaa ja oli vakuuttunut Jumalan olemassaolosta. Mutta hän halusi tuntea Jumalan henkilökohtaisesti. Lukiessaan Raamattua hän koki vahvasti Jeesuksen läsnäolon ja tuli uskoon 18-vuotiaana. Kauko toimi yksityiselämässään uskonsa mukaisesti ja omisti lähes kaiken liikenevän aikansa evankeliumin ja Jumalan valtakunnan eteenpäinviemiseksi Suomen helluntaiherätyksessä. Hän toimi lähes 40 vuotta mm. Nokian helluntaiseurakunnan hallituksen puheenjohtajana.

Viime vuosien sairaudet tai Kruunukalusteen huonekaluhallin suurpalo 2006 eivät lannistaneet hyväntahtoisuudestaan ja elämänmyönteisestä optimismistaan tunnettua Kaukoa. Loppuun asti hän jaksoi esimerkillisesti luoda toivoa tulevaisuutta kohti. Kauko totesi vielä sairasvuoteeltaan vointiaan kyseleville: ”Kun mietin määränpäätäni, se on loistava. Olen koko ikäni puhunut Taivaan kodin ihanuudesta ja nyt saan olla matkalla sinne. Voiko parempaa ihminen toivoa? Olen matkalla kohti kirkkaampaa kruunua.”

Tilaa